Placuszki „budyńki puchatki” z przepisu mojej babci. Są cudownie puszyste i zrobisz je w 15 minut

Dodano:
Racuchy z jabłkami i czekoladą Źródło: Freepik
Przygotuj budyniowe placuszki, którym trudno się oprzeć. Zrobisz je w ekspresowym tempie z kilku produktów, które masz w swojej kuchni. Zobacz prosty przepis. Twoim bliscy będą zachwyceni.

Racuchy są tradycyjnymi placuszkami, które uwielbia większość z nas. Często kojarzą się z rodzinnym ciepłem. To idealny pomysł na śniadanie, kolację czy przekąskę. Są puszyste, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Można je serwować na wiele sposobów. Wybornie smakują posypane tylko cukrem pudrem, ale też podane z owocami, ulubioną konfiturą czy odrobiną miodu. Doskonale komponują się też z odrobiną jogurtu naturalnego.

Jak zrobić budyniowe racuszki? Prosty przepis

Pamiętam, że moja ukochana babcia racuchy przygotowywała w nieco inny sposób. Od tych klasycznych różniły się one tym, że miały cudownie waniliowy smak. U mnie w domu zawsze te placuszki nazywało się „budyńki puchatki”. Kiedy babcia zaczynała je smażyć, cały dom pachniał tak cudownie i słodko, że nawet zimowe poranki stawały się znacznie przyjemniejsze. Przygotowywanie tych placuszków zawsze w domu było „małym świętem”, ponieważ każdy za nimi przepadał.

Przepis: Placuszki budyniowe

Te placuszki to moja ulubiona przekąska. Inni też się nimi zajadają.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
328 w każdej porcji

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 200 g maślanki
  • 1 jajko
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g proszku budyniowego waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówWyjmij składniki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. W misce połącz mąkę, cukier puder, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Dodaj maślankę oraz jajko. Wymieszaj wszystko trzepaczką lub krótko mikserem, aż masa będzie gładka i jednolita.
  2. Smażenie placuszkówRozgrzej nieprzywierającą patelnię, używając niewielkiej ilości tłuszczu. Nakładaj ciasto łyżką, formując niewielkie racuszki. Smaż je na małym ogniu z dwóch stron, aż urosną i równomiernie się przyrumienią.

Pomysły na inne pyszne placuszki

Jeśli chcesz, żeby twoje placuszki były bardziej chrupiące, spróbuj dodać do środka posiekane orzechy lub płatki owsiane. Możesz przygotować je też w wersji bardziej sycącej – z twarogiem. W ten prosty sposób dostarczysz sobie dużej ilości białka. Dorzuć rodzynki, a będą jeszcze smaczniejsze. Moim faworytem są jednak placuszki bananowe bez cukru. To owoce nadają im cudownej słodyczy. Koniecznie spróbuj też przygotować pyszne placuszki ze skyrem. Pachną jabłkiem i poprawią humor, gdy szaro za oknem.

Do słodkich placuszków pasuje wiele przypraw, takich jak między innymi cynamon, wanilia, ale też kakao. Pamiętaj też, by smażyć je na dobrze rozgrzanym, ale nie za gorącym tłuszczu. Dzięki temu będą miały czas, żeby urosnąć i równomiernie się zarumienić. Jeśli z kolei placuszki chcesz zaserwować jako deser, podaj je z gałką lodów waniliowych i świeżymi owocami, będą smakować cudownie.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...